Kas jāņem vērā iegādājoties koka stumbra frēzi.

0

Lai perfekti sakārtotu vidi, lielas meža platības vai sagatavotu teritoriju apbūvei, nepietiek ar vienkāršiem instrumentiem. Retos gadījumos nepieciešams izmantot speciālo tehniku. Cilvēki, kuri regulāri strādā mežā vai bieži nodarbojas ar teritorijas apsaimniekošanu, zina, kāds aprīkojums viņiem var būt nepieciešams, un kādiem tehniskajiem parametriem šai tehnikai ir jāpiemīt.

Ja jums ir nepieciešamība veikt apsaimniekošanas darbus, bet  nespecializējas šajā jomā tas varētu būt diezgan liels izaicinājums atrast īsto celmu frēzi, kas būtu piemērota darbu veikšanai. Nereti naudas taupīšanas nolūkos nolemjam darbus veikt paši, aplūkojam pamācības internetā un īrējam aprīkojumu. Taču ir vēl viena iespēja – izvērtēt lietotas koku stumbru frēzes iegādi, un izvēlēties sev piemērotāko un ekonomiski pievilcīgāko variantu.

Lietotas koku stumbru frēzes un to veidi.

MASCUS klāstā ir dažādu ražotāju koku stumbru frēzes. Šī tehnika darbojas pēc līdzīga principa, taču tās dizains un parametri var atšķirties. Pirms iegādāties šādu aprīkojumu, ir noderīgi zināt, ka tas iedalās kāpurķēžu un riteņu frēzēs. Kuru no šiem veidiem izvēlēties, parasti ir atkarīgs no celma un no to apjoma apvidū. Riteņu aprīkojums bieži ir mazāka izmēra, salīdzinoši kompakts un tāpēc viegli transportējams. Tas ir viegli darbināms manuāli. Operators, izmantojot smalcinātāju mehāniski, manuāli veic griešanu un izvēlas griezuma dziļumu. Riteņu frēzes ir piemērotas viena vai divu celmu noņemšanai un ir visefektīvākā izvēle mazu, vecu, mīkstu celmu frēzēšanai. Cenas ziņā riteņu frēzes cena ir daudz zemāka nekā kāpurķēžu.

Stumbru frēzes ar kāpurķēdēm izmēra ziņā ir daudz lielākas par riteņu frēzēm. Šīs iekārtas sistēmu kontrolē hidrauliskās vadības ierīces. Kāpurķēžu tipa koku stumbru frēzes ir vērts izvēlēties jau to svara dēļ, kas nodrošina stabilitāti un ļoti labu saķeri. Veicot darbus meža apvidū vai apvidū ar daudziem nelīdzenumiem, svarīgi ir saglabāt līdzsvaru, kas palīdzēs precīzi īstenot pareizu tehnikas saķeri ar zemi. Kāpurķēžu koku stumbru frēzes tiek izmantotas gadījumos, kad ir daudz celmu vai ja celmi ir izteikti cieti.

Tātad, pirms izvēlēties vienu vai otru frēzes veidu, ir svarīgi novērtēt celma stāvokli un to, cik celmu tiks frēzēts, respektīvi, kādā intensitātē tehnika tiks izmantota. Veciem un mīkstinātiem celmiem vislabāk izvēlēties riteņu koka stumbru frēzi, savukārt kāpurķēžu frēzi ieteicams izvēlēties gadījumos, kad ir daudz celmu vai kad tie ir lieli un cieti. Izvēloties tehniku, pievērsiet uzmanību arī celma diametram.

Lietotas koku stumbru frēzes: dažādi ražotāji, dažādi tehniskie parametri.

Celmu frēzes palīdz darbu paveikt ātrāk, vienkāršāk un daudz efektīvāk. Tomēr ir svarīgi, lai iekārtai būtu nepieciešamās īpašības un tās nevainojami funkcionētu. Vislielākā uzmanība jāpievērš koka stumbra frēzes riteņa izmēram – tieši no tā ir atkarīgs iekārtas darba efektivitāte (vai tā spēs strādāt jebkuros, pat sarežģītos apstākļos). Liela nozīme ir arī frēzes griešanas dziļumam, kas nosaka, vai mašīna pareizi sasmalcinās ļoti lielus, cietus celmus. Protams, jāizvērtē arī citi smalcinātāju tehniskie parametri:  platums (m), griešanas vārpstas diametrs (mm), nažu skaits (vienības), produktivitāte (ha/h), apgriezieni minūtē (apgr./min.), svars (kg), nepieciešamā jauda (ZS). Sava darba iespējas ar to uzzināsiet tikai pēc atbildīgas tehnikas iespēju izvērtēšanas.

Mascus Latvija lapā šobrīd populāras kļūst divu ražotāju piedāvātās koku stumbru frēzes – lietotās Rayco koku stumbru frēzes un lietotās Morbark koku stumbru frēzes. Abi ražotāji piedāvā diezgan plašu aprīkojuma modeļu izvēli: dažādam darba apjomam, darba intensitātei un dažādām finansiālajām iespējām. Apmeklējot MASCUS jūs atradīsiet sev vispiemērotāko meža izstrādes tehniku.

Dalieties sociālajos medijos
FacebookTwitterLinkedIn

Komentēt