Skrūves kompresoru un virzuļkompresoru darbības specifika.

0

Kompresori tiek izmantoti daudzās nozarēs, tai skaitā būvniecība, transportlīdzekļu rūpniecībā un daudzās citās nozarēs. Divi galvenie šo iekārtu veidi ir skrūves kompresori un virzuļkompresori. Mēs piedāvājam iepazīties, kādas ir šo kompresoru galvenās īpašības.

Kompresoru iedalījums.

Kompresorus var iedalīt pēc dažādiem kritērijiem. Iekārtas iespējas galvenokārt nosaka tās konstrukcija un izmantotā gaisa kompresijas tehnoloģija. Pamatojoties uz to, ir vairāki kompresoru veidi, no kuriem šajā rakstā aplūkotie virzuļkompresori un skrūves kompresori ir visizplatītākie. Tomēr ir vērts arī pieminēt, ka kompresori tiek iedalīti arī šādi:

Eļļas un bezeļļas kompresori.
Kompresori ar eļļu ir labāk piemēroti nepārtrauktai darbībai, un tiem ir ilgāks kalpošanas laiks, taču tiem ir nepieciešama biežāka apkope- eļļošana. Savukārt, bezeļļas modeļus izmanto gadījumos, kad gaisā nevar pieļaut pat nelielu piesārņojumu ar eļļas daļiņām.

Stacionārie un mobilie kompresori.
Stacionārie parasti ir lieli kompresori, kas paredzēti darbam vienā vietā, un tos ir grūtāk transportēt. Savukārt mobilie iedalās kompaktos portatīvajos modeļos ar rāmi un kompresoros uz riteņiem ar piekabes konstrukciju.

Galvenās virzuļkompresoru priekšrocības un šā tipa iekārtu ierobežojumi.

Kā liecina nosaukums, virzuļkompresoros notiek virzuļa atgriezeniskā kustība, ko virza īpašs savienotājstienis, samazina tilpumu un līdz ar to palielina gaisa spiedienu. Salīdzinoši vienkāršās konstrukcijas dēļ iekārtas, kurās izmanto šo senāko gaisa saspiešanas tehnoloģiju, ir ļoti atšķirīgas.

Virzuļu kompresori mēdz būt līdz pat 50 % lētāki par līdzīgas klases skrūvveida modeļiem. Tiem ir arī
zemākas apkalpošanas izmaksas un mazāks enerģijas patēriņš, ja kompresori tiek izmantoti mazāk intensīvi. Mašīnas darbojas bez tukšgaitas, kas var samazināt ekspluatācijas izmaksas.
Virzuļkompresoru galvenais ierobežojums ir to nespēja darboties nepārtraukti bez pārtraukuma. Parasti, lai saglabātu ilgāku kompresora kalpošanas laiku un izvairītos no bojājumiem, ir nepieciešams vairāku minūšu ilgs dzesēšanas pārtraukums katrā darbības stundā. Šīs iekārtas ir arī trokšņainākas un nodrošina zemāku spiedienu – parasti līdz 10 bāriem – nekā skrūvju kompresori.

Skrūves kompresoru lielākās priekšrocības un trūkumi.

Skrūves kompresora darbības pamatā ir divu skrūvju saskaņota kustība, kas saspiež gaisu starp tām. Skrūves kompresoru stiprās puses ir:

  • spēja darboties nepārtraukti, pat maiņu režīmā;*
  • augsta efektivitāte un plašs darba spiediena diapazons;*
  • ļoti ilgs kalpošanas laiks;*
  • zemākas ekspluatācijas izmaksas, intensīvi izmantojot kompresoru;*
  • klusāka darbība nekā virzuļkompresoriem (trokšņa līmenis ir aptuveni 60 dB).8
  • Tomēr galvenais skrūves kompresoru trūkums ir augstāka iekārtas cena. Tukšās darbības dēļ iekārta var būt arī energoneefektīva, ja tā tiek izmantota neregulāri, bieži vien ar pārtraukumiem.

Skrūves vai virzuļdzinēja kompresors – kuru izvēlēties atkarībā no pielietojuma un vajadzībām?

Lai izvēlētos pareizo kompresoru, vispirms visaptveroši jāizvērtē, kādiem mērķiem un kādos apstākļos mašīna tiks izmantota. Virzuļveida kompresori parasti ir labāks risinājums, ja:

  • saspiestais gaiss nav jāizmanto nepārtraukti;
  • nav nepieciešama ļoti liela motora jauda, kas pārsniedz 7,5 kW;
  • pietiek ar kompresora jaudu līdz aptuveni 1000 l/min (kopējais saspiestā gaisa pieprasījums darba vietā nedrīkst pārsniegt 80 % no iekārtas jaudas);
  • ir pieļaujams augstāks darba trokšņa līmenis, vai arī virzuļkompresors ir slēgts vai ar samazinātu tilpumu, ņemot vērā tā īpašo mērķi – papildu skaņas izolācija.

Virzuļu kompresori labi noderēs vienkāršākiem celtniecības un apdares darbiem, kuros vienlaikus nav nepieciešami vairāki darbarīki ar augstām saspiestā gaisa prasībām (piemēram, leņķa slīpmašīnai nepieciešami 150-350 l/min, urbjmašīnai 120-400 l/min un pneimatiskajam naglām 100-250 l/min).

Virzuļu kompresorus bieži izmanto galdniecības un apdares darbnīcās, riepu remonta darbnīcās un salīdzinoši nelielās mehānikas, atslēdznieku un krāsotāju darbnīcās. Šāda tipa bezeļļas kompresorus izmanto arī pārtikas un elektronikas rūpniecībā un medicīnas nozarē, tostarp zobārstniecības praksēs un laboratorijās.

Tomēr īpaši sarežģītiem darbiem parasti ir vērts izvēlēties skrūves kompresoru. Skrūves kompresori ir pareizais risinājums, ja:

  • ir nepieciešama nepārtraukta iekārtas darbība vai tā ir daļa no pastāvīgas saspiestā gaisa iekārtas;
  • kompresora motoram jābūt ar ievērojamu jaudu, kas pārsniedz 7,5 kW;
  • kompresora jaudai jābūt lielākai par 1000 l/min;
  • procesa automatizācija, izmantojot attālinātu vai vietēju iekārtas vadību, ir priekšrocība;
  • vēlams zemāks trokšņa līmenis.

Rotācijas skrūves kompresori tiek izmantoti lielākos un sarežģītos būvlaukumos – visur, kur tiek veikti daudzi darbi, izmantojot darbarīkus ar lielu vajadzību pēc saspiesta gaisa. Labi izvēlēta iekārta ļauj veikt plašu darbību klāstu (tostarp veidņu veidošanu, apmešanu un krāsošanu ar smidzināšanu, smilšu strūklu, betona formēšanu un dzelzsbetona griešanu, nojaukšanas darbus ar domkratu).

Skrūves kompresori ir laba izvēle arī daudzos rūpniecības un ražošanas uzņēmumos. Tos izmanto, piemēram, kokapstrādes, mašīnbūves, dzelzceļa, jūrniecības un aviācijas, kā arī pārtikas un farmācijas rūpniecībā.

Kādi jauni un lietoti kompresori pārdošanā ir pieejami Mascus?

Mascus platformā var atrast ļoti daudz kompresoru ar dažādām specifikācijām. Piedāvājumi nāk no visas pasaules, un vairāk nekā 900 no tiem ir no Eiropas, tostarp aptuveni 100 no Polijas. Lielākā daļa iekārtu ir profesionālai lietošanai paredzēti skrūvgriežu kompresori, bieži vien pārvietojami. Ir pieejamas vispazīstamāko un atzītāko ražotāju iekārtas.

Populārākie ir kompresori no zviedru zīmola Atlas Copco, kas pastāv kopš 1873. gada un ir pasaules līderis saspiestā gaisa tehnoloģiju jomā. Šie kompresori sevi pierādīs pat ļoti sarežģītos darba apstākļos, jo tie ir ļoti izturīgi un uzticami, turklāt tiem ir augsta energoefektivitāte un laba uzbūves kvalitāte.

Bieži tiek publicēti arī Ingersoll Rand kompresoru sludinājumi. 1890. gadā šis amerikāņu uzņēmums izstrādāja pasaulē pirmo kompresoru ar tiešo savienojumu, ko darbināja elektromotors. Šodien tas piedāvā daudzu veidu iekārtas, kas izceļas ar augstu veiktspēju, inovatīvām tehnoloģijām un ērtu lietošanu.

Kaeser kompresori – Vācijas ražotājs ar vairāk nekā 100 gadu ilgu vēsturi – ieņem trešo vietu Mascus sarakstos no Eiropas. Cita starpā šīm iekārtām ir raksturīgas zemas ekspluatācijas izmaksas, jo tās ir aprīkotas ar energoefektīviem un ilgmūžīgiem skrūvju blokiem, kas ir kompakti, salīdzinot ar to piedāvātajām iespējām.

Ļoti populāri ir arī Doosan kompresori. Dienvidkorejas ražotājs piedāvā mobilos kompresorus, kas ir izturīgi un ar labu veiktspēju. Mašīnas piedāvā arī labu cenas un vērtības attiecību.

Papildus kompresoriem Mascus platformā var atrast arī citas iekārtas, tostarp daudz dažādu būvniecības tehnikas iekārtu. Šajā kategorijā ietilpst ekskavatori, iekrāvēji, kā arī lifti un platformas.

Dalieties sociālajos medijos
FacebookTwitterLinkedIn

Komentēt