Lauksaimniecības tehnikas sagatavošana nākamajai sezonai.

0

Lai tehnika ilgstoši kalpotu, ir nepieciešams regulārs lauksaimniecības tehnikas remonts un apkope. Daži apkopes darbi vislabāk veicami pēc sezonas beigām, savukārt citi pirms jaunās sezonas sākuma. Abos gadījumos ir vērts uzzināt par lauksaimniecības tehnikas, piemēram, traktoru, miglotāju un sējmašīnu, apkopes principiem un metodēm. Pareiza tehnikas apkope palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem pavasara lauku darbos.

Lauksaimniecības tehnikas remonts un apkope starp sezonām ir svarīga.

Agrāk vai vēlāk lietotā lauksaimniecības tehnika ir jāremontē, un pareiza aprīkojuma apkope  var ievērojami pagarināt tās darbību bez tehniskām problēmām. Pat ja iekārta ir jauna, ir jāievēro rokasgrāmatā ieteiktie apkopes intervāli un atsevišķu detaļu, kā arī eļļas maiņa. Sezonas beigās ir vērts parūpēties par nepieciešamajiem remontdarbiem, bet pēc tam pareizi sagatavot tehniku ​​ziemai. Rezultātā samazināsiet risku atklāt nopietnākus defektus pēdējā brīdī pirms nākamā gada pavasara lauku darbu uzsākšanas. Kad iekārta netiek lietota, īpaši ziemā, vislabāk to turēt sausā un vēdināmā vietā, piemēram, garāžā vai zem nojumes. Lielāko daļu lauksaimniecības tehnikas ziemā nedrīkst turēt ārā, kur tā ir pakļauta nelabvēlīgiem laikapstākļiem. Nav ieteicams arī tehniku pārsegt ar brezentu, zem kura sakrājas mitrums – tas bojā daudzus konstrukcijas elementus.

Traktora apkope pēc sezonas.

Jo vecāks traktors, jo lielāka iespēja, ka pratīsiet veikt remontu un apkopi saviem spēkiem, jo īpaši tad, ja jums ir atbilstošas ​​​zināšanas. Tomēr ar jaunāku traktoru, kas aprīkots ar vairāk elektronikas ir vērts meklēt palīdzību specializētā servisā, īpaši nopietnāku bojājumu gadījumā.

Daudzus darbus vislabāk veikt uzreiz pēc sezonas beigām, īpaši, ja traktoru neizmantojat ziemā.

Veicamajos darbos ietilpst:

*Gaisa un degvielas filtru stāvokļa pārbaude un nomaiņa, ja nepieciešams;

*Dzinēja un transmisijas eļļu nomaiņa, kas īpaši svarīga jaunāku mašīnu gadījumā;

*Dzesēšanas šķidruma pārbaude un papildināšana, ja nepieciešams. Tas pilnībā jānomaina ik pēc 3 gadiem vai pēc 3000 darba stundām.

*Akumulatora izņemšana vecākiem traktoriem.

Kam pievērst uzmanību pirms sezonas.

*Uzpildiet ziemā notecināto ūdeni;

*Pielabojiet krāsu, kur tā ir nolobījusies un var parādīties korozijas centri;

*Pārbaudiet riepu spiedienu;

*Pārbaudiet bremžu šķidruma līmeni un stāvokli;

*Izmēriet akumulatora uzlādi (voltmetrs) un elektrolīta līmeni (aerometrs).

*Pārbaudiet apgaismojumu.

Bojāta elektrosistēma var radīt grūtības iedarbināt ziemā neizmantotu traktoru. Zaļbalts pārklājums uz vadiem, kas ved no akumulatora uz starteri un no zemējuma kabeļa līdz motora blokam, norāda uz sliktu vadītspēju, un tas ir jānomaina. Ja problēmas saglabājas ar jaunu akumulatoru, pārbaudiet arī starteri un kvēlsveces.

Atskrūvējiet iesmidzināšanas sūkņa un filtru gaisa atgaisošanas skrūves un sūknējiet degvielu ar manuālo padeves sūkni un pēc gaisa noņemšanas vēlreiz pievelciet skrūves. Jaunākiem traktoriem problēma ir retāk sastopama, taču var nākties apmeklēt servisa centru. Ja jūs sezonu esat daudz strādājis ar sējmašīnu, veiciet regulēšanas darbus. Šim nolūkam tiek veikts tā sauktais kalibrēšanas tests.

Vienmēr jāpatur prātā, ka apkopes izmaksas būs daudz mazākas par remonta izmaksām, tāpēc katras sezonas beigās veiciet nepieciešamās darbības, lai sagatavotu tehniku nākamajam darba cēlienam. Ja jums ir zināšanas un pieredze to varat izdarīt paši, vai arī ir iespēja nogādāt tehniku pie dīlera, kas parūpēsies par visu nepieciešamo.

MASCUS Latvija lapā atradīsiet plašu lietotu traktoru, lietotu sējmašīnu, lietotu stādāmo mašīnu un citas lauksaimniecības tehnikas piedāvājumus.

Dalieties sociālajos medijos
FacebookTwitterLinkedIn

Komentēt