Ieskats modernās lauksaimniecības nākotnē.

0

Mūsdienu lauksaimniecības uzņēmumi uzticas efektīvām un atbilstošām iekārtām, pat ja tā ir lietota lauksaimniecības tehnika. Lai arī cik lielas investīcijas uzņēmumam būtu jāveic, lai iegādātos šo tehniku, ir skaidrs, ka tās lietošana uzņēmumā nodrošinās izaugsmi un progresu. Uzziniet vairāk par jaunajām lauksaimniecības tehnikas iegādes tendencēm un par to, kāda kopumā būs rītdienas lauksaimniecība.

Daudzpusīga tehnikas izmantošana ikdienas darbā.

Mūsdienu lauksaimniecības nozare jau kopš pirmsākumiem ir izmantojusi tehnoloģijas, lai palīdzētu apstrādāt laukus. Modernā augsnes apstrādes tehnika apstrādā augsni pirms un pēc ražas novākšanas, tādējādi ievērojami atvieglojot lauku darbus. Ražas novākšanas mašīnas, no kurām vislabāk pazīstams ir kombains, veic dažādus lauksaimniecības darbus, sākot ar ražas novākšanu vai pļaušanu un beidzot ar graudu un ražas uzglabāšanu. Neatkarīgi no tā, vai tā ir sējmašīna, sējmašīna vai kombains, lauksaimnieki arvien biežāk izvēlas iegādāties lietotu lauksaimniecības tehniku.

Jau sen zināms, ka vienīgais veids, kā efektīvi apstrādāt laukus, ir konsekventi mēslot un izmantojot pesticīdus vai insekticīdus. Ko darīt laikā, kad ilgtspējība kļūst arvien svarīgāka? Tas ir vienkārši – jūs paļaujaties uz modernām strūklu sprauslām, kas ne tikai mērķtiecīgi un efektīvi izsmidzina insekticīdus, bet tiek izmantotas arī modernai apūdeņošanai.

Pirms ražas novākšanas un pēc ražas novākšanas – pieprasītas ir modernas salmu apstrādes mašīnas, kā arī sējmašīnas un augsnes apstrādes iekārtas. Abas ir priekšnoteikums kvalitatīvas ražas iegūšanai. Labas kvalitātes sējmašīnas nodrošina precīzu sēju, kurā nav nepieciešamas smags cilvēka darbs.

Mūsdienu tendences lauksaimniecībā.

Elektriskā un hibrīda lauksaimniecības tehnika.
Šķiet, ka tas, kas jau ilgu laiku notiek ar elektriskajiem transportlīdzekļiem, vēl nav pilnībā nonācis Eiropas laukos. Runa ir par elektriskām vai hibrīda lauksaimniecības mašīnām. Taču tendenci, kas aizsākās 2016. gadā, kad John Deere iepazīstināja ar savu pirmo elektrisko traktoru, nevar apturēt. Un tā piedāvā daudz priekšrocību neatkarīgi no tā, vai pērkat lietotu vai jaunu, jo lauksaimniecības tehnika ar šādu piedziņu ir ļoti precīza, viegli kopjama un, protams, nodod reputāciju kā ilgtspējīga un videi draudzīga. Neatkarīgi no tā, vai tie ir apūdeņošanas risinājumi vai traktori un kombaini, šīs elektriskās mašīnas pārsteidz arī tad, ja runa ir par ražas palielināšanu.

Mākslīgais intelekts. Mūsu ikdienas dzīvē jau sen esam ienākuši digitālajā pasaulē, un tas attiecas arī uz lauksaimniecību. Mākslīgais intelekts jau šobrīd tiek izmantots daudzās lauksaimniecības jomās, piemēram, lai uzraudzītu augsnes veselību, apkarotu kaitēkļus un citur.

Bioinženierija. Biotehnoloģijas ļauj lauksaimniekiem ražot labākus produktus un tādējādi sasniegt lielāku rentabilitāti. DNS un RNS, ko var izmantot, lai ģenētiski modificētu produktus, var ne tikai uzlabot augu kvalitāti, bet arī izskaust augu slimības. Tas savukārt labvēlīgi ietekmē lauksaimniecības produktu kvalitāti, kas kļūs arvien pieprasītāka videi draudzīgu pircēju vidū.

Slāpekļa izmantošana. Slāpekli vienmēr ir izmantojuši, lai augi augtu efektīvi un palielinātu kopējo ražu. Taču tas nav nedz lēts, nedz videi draudzīgs! Tāpēc arvien lielāks uzsvars tiek likts uz precīzu slāpekļa izmantošanu, kas arī nodrošina rentabilitāti. Lai slāpekli augsnē iestrādātu rentablā, ilgtspējīgā un precīzā veidā, izmanto tiešās sējas sējmašīnas vai dronus.

Atjaunojošā lauksaimniecība. No vienas puses, aizvien lielāka nozīme lauksaimniecībā tiek piešķirta ūdens izmantošanai, bet, no otras puses, aizvien lielāka nozīme tiek piešķirta arī augsnes veselībai. Lai gan lietus ūdens savākšana turpinās būt vadošā tendence, reģeneratīvās lauksaimniecības mērķis ir neizpostīt augsni un izmantot zemas ietekmes lauksaimniecības metodes. Svarīgs aspekts šajā kontekstā ir paļauties uz augseku, jo dažādas kultūras nodrošina augsni ar dažādām barības vielām.

Interneta nozīme lauksaimniecībā. Ja lauksaimniecības uzņēmējs šodien vēlas iegādāties lauksaimniecības mašīnu, uzmanības centrā vienmēr būs tas, vai tā spēj mērīt un uzraudzīt datus. Tas jo īpaši attiecas uz augsnes veselības uzturēšanu, kā arī uz iekārtu efektīvu izmantošanu.

Droni kļūst arvien nozīmīgāki. Iespējams, jūs tagad sev jautājat: droni lauksaimniecībā? Tieši tā. Šos palīgus izmanto visur, kur nepieciešams veikt precīzus, bet efektīvus darbus. Piemēram, tie ir pieprasīti ne tikai stādīšanas, bet arī sējas un apūdeņošanas darbos, t. i., visur, kur svarīga ir augsnes veselība.

Vertikālās lauksaimniecības tendences. Vertikālā lauksaimniecība būtībā ietver produktu audzēšanu vertikāli sakārtotos slāņos. Tas var ievērojami palielināt efektivitāti un produktivitāti, kas kļūst ļoti svarīgi ne tikai pieaugošā pārtikas pieprasījuma, bet arī arvien kaprīzāku laika apstākļu un slimību dēļ.

Skaitļi, dati, fakti. Analītika vienmēr ir bijusi svarīga, pat būtiska lauksaimniecības pasaulē. Neatkarīgi no tā, vai lauksaimnieks izvēlas iegādāties lietotu lauksaimniecības tehniku. Datu un faktu vākšana, lai precīzi analizētu procesus un procedūras, ir ļoti svarīga. Tomēr lielie dati sniedz arī interesantu ieskatu, piemēram, par nokrišņu režīmu konkrētā reģionā vai dažādiem ūdens cikliem. Tas ļauj optimizēt un maksimāli uzlabot kultūraugu vai augu augšanu.

Ilgtspēja ir galvenais.
Ilgtspēja jau sen nav tikai modes vārds lauksaimniecībā. Vienai no pasaules lielākajām nozarēm – lauksaimniecībai – ir arī jāreaģē uz klimata krīzes pazīmēm. Arī tehnikas un transporta tehniskā attīstība tiek pielāgota tā, ka pat lietotā lauksaimniecības tehnika joprojām ir investīciju vērta un sniedz vērtīgu ieguldījumu modernā lauku un fermu darbā.

Kopumā lauksaimniecība, tās uzņēmēji un ar to saistīto mašīnu un iekārtu ražotāji ne tikai ir apzinājuši laika zīmes, bet arī nopietni tās uztver. Ikviens ir gatavs piedalīties ceļā uz ilgtspējīgu nākotni, kurā labi dzīvo cilvēki un dzīvnieki.

Dalieties sociālajos medijos
FacebookTwitterLinkedIn

Komentēt