Kravas automašīnu vadīšana ziemā.

0

Pat ledus vai sniega apstākļos, braucot ar kravas automašīnu, ir svarīgi pārvadāt kravu droši, kā arī nodrošināt savu un citu drošību. Lai to panāktu, papildus visaptverošai kravas automašīnu apkopei ir svarīgi ievērot noteikumus, kurus īpaši svarīgi ir ievērot, braucot ziemas laikapstākļos. Galvenās grūtības, ar ko sakaras visi autovadītāji ir apledojuši ceļi, slikta redzamība, kuras dēļ dažkārt kravas nogādāšana galapunktā var aizkavēties.

Padomi drošai braukšanai pa ziemas ceļiem.

Pirms izbraukšanas ceļā ir vairāk nekā lietderīgi pārbaudīt savu transportlīdzekli. Svarīgākais ir pārbaudīt riepu spiedienu, kā arī motoreļļas līmeni un antifrīza klātbūtni. Pārbaudiet vai mašīnā strādā visas apsildes iekārtas. Svarīgi ir arī, lai bremzes būtu darba kārtībā. Ziemā, vājā apgaismojumā liela nozīme ir priekšējiem lukturiem. Tiem, protams, jābūt nebojātiem un tīriem. Nevajadzētu novērtēt par zemu arī tīru ārējo spoguļu nozīmi sliktos laikapstākļos.

Uz slideniem un apledojušiem ceļiem ļoti būtiski ir ievērot lielāku distanci no priekšā braucošā transportlīdzekļa. Tas ir tāpēc, ka bremzēšanas ceļš pat uz slapja asfalta ir divkāršs, tāpēc uz apledojuša ceļa situācija ir vēl bīstamāka un var izraisīt sadursmi. Būtu jāizvairās arī no pēkšņas bremzēšanas un paātrinājuma.

Neatkarīgi no diennakts laika, kad kravas automašīna atrodas uz ceļa, obligāti veiciet pārbaudi vai ir ieslēgtas gaismas. Nemaz nerunājot par ekstrēmiem laikapstākļiem, piemēram, sniegu vai stipru lietu. Ir svarīgi, lai vienmēr būtu laba un skaidra redzamība.

Ja kravas automašīna atrodas uz ledus, autovadītājam vienmēr jātur abas rokas uz stūres, lai pēc iespējas labāk kontrolētu situāciju un varētu nekavējoties reaģēt. Pienācīga uzmanība jāpievērš braukšanas ātrumam. Ievērojot laikapstākļiem un ceļa segumam atbilstošu ātrumu, jūs samazināsiet negadījuma risku.

Pārliecinieties, ka degvielas tvertne ir pilna, un labi izplānojiet maršrutu.

Ja ziemā plānojat garu braucienu ar kravas automašīnu, vienmēr pārliecinieties, ka degvielas tvertne ir pilna. Tas ir tikai piesardzības pasākums, lai izvairītos no dīzeļdegvielas iztrūkuma neapdzīvotās vietās vai vietās, kur tuvumā nav degvielas uzpildes stacijas . Turklāt pilna degvielas tvertne attiecīgi samazina kravas automašīnas riepu svaru, kas uzlabo saķeri.

Ir vispārzināms, ka aukstā laikā uz ceļa seguma ātri veidojas apledojums, īpaši uz tiltiem vai automaģistrāļu pārvadiem. Tas jāņem vērā, plānojot maršrutu. Var izvēlēties maršrutu, kas galvenokārt ved pa mazāk nozīmīgiem ceļiem vai pa ceļiem ar intensīvu satiksmi. Protams jāņem vērā arī riepu kvalitāte. Tām jābūt bez bojājumiem un ar atbilstošu protektora dziļumu.

Kravas automašīnu riepas.

Neskaitot dalījumu ziemas un vasaras riepās, smago auto riepas tiek klasificētas pēc vairākiem kritērijiem. Pirmkārt jau svarīgi kāds ir lietošanas mērķis vai tiks veikta kravu pārvadāšana vai pārvadāti cilvēki. Nākamais būtiskais aspekts riepu izveidei ir paredzamās distances un ceļi- riepas tālām distancēm, vietējiem pārvadājumiem vai jauktam segumam.

Kurai asij riepas paredzētas?

Smago auto riepas iedalās arī pēc tā, kurai asij tās ir domātas: stūrējošajiem riteņiem, velkošajiem vai piekabei. Grozījumi MK noteikumos Nr.466 „Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem” gan paredz, ka turpmāk automobiļu ar pilnu masu virs 3500 kg priekšējā stūrējamā ass būs jāaprīko ar vienādām riepām, kas nozīmē, ka riepu izgatavotājam un protektora zīmējumam būs jābūt identiskam, taču atcelta prasība mazo piekabju (ar pilnu masu līdz 3500kg) aprīkošanai ar ziemas apstākļiem paredzētām riepām. Kravas auto riepu mūžs ir daudz ilgāks nekā vieglajām automašīnām, tās var kalpot četras līdz piecas sezonas.

Neatkarīgi no laikapstākļiem kravas automašīnu šoferiem īpaši rūpīgi jāpārliecinās par visiem augstākminētajiem punktiem, jo īpaši svarīgi tas ir ziemā, tas pasargās no nepatīkamām situācijām uz ceļa un ļaus kravu nogādāt nebojātu laikā nozīmētajā galapunktā.

Lasiet arī citus Mascus Bloga rakstus:

Vilcēju daudzveidība tirgū

Lietotu automašīnu iegāde no Vācijas un citām ES valstīm

Dažādu piekabju veidi kravu transportēšanai, kas publicēti Mascus

Dalieties sociālajos medijos
FacebookTwitterLinkedIn

Komentēt