Kā izvēlēties zāles pļaujmašīnu, kādi nozīmīgi faktori jāņem vērā to iegādājoties.

0

Ņemot vērā, ka zāliena izskats veido jebkura pagalma kopskatu, tā pļaušana un kopšana ir aktuāla ne tikai uzņēmuma teritorijām, bet arī jebkurai pašvaldībai vai privātmājas saimniekam.  Spilgti zaļi, labi kopti, kārtīgi un veselīgi zālieni tiek uzskatīti arī par galveno ārpuses fonu, nodrošinot apkārtnei šarmu un prieku acīm. Tomēr tā kopšana un labs gala rezultāts ir atkarīgs no tehnikas, ar kuru zāle tiek pļauta. Mūsdienās tirgū ir daudz dažādu zāles pļaujmašīnas, taču, lai izvēlētos labāko, ir vērts iepazīt to dažādos veidus un modeļus, zinot to noderīgās funkcijas jums būs vieglām izdarīt savu izvēli.

Zāles pļaujmašīnu klasifikācija: kādas īpašības tām piemīt?

Pieprasījums pēc zāles pļaujmašīnām ir patiešām liels, tāpēc to ir daudz veidu. Parasti šīs tehnikas lietotāji zāles pļāvējus iedala klasiskajos, traktoros un robotos. Un ražotāji ievēro plašāku klasifikāciju – pļāvēji ir sadalīti četrās lielās grupās, t.i., atbilstoši darbības režīmam, stiprinājumam, pļāvēja tipam un tam, vai tajā ir pļaušanas aprīkojums. Tāpēc, pirms iegādājaties zāles pļāvēju, iepazīstieties ar katra veida īpatnībām.

Zāles pļāvēju klasifikācija pēc griešanas ierīces:

* Cilindriskais zāles pļāvējs. Šiem zāles pļāvējiem nav motora, un tāpēc tie ir piemēroti tikai ļoti mazu zālienu pļaušanai. Šīs pļaujmašīnas strādā ļoti klusi un ir viegli pārnēsājami, kā arī ergonomiski pielāgotie rokturi ļauj to ērti lietot. Ražotāji uzskata, ka šī pļāvēja lielākā priekšrocība ir minimāls zāles bojājums.

*Zāles pļaujmašīnas ar izkapti. Tie ir zāles pļāvēji ar dubultu griešanas sistēmu, kas ļauj pļaut zāli ļoti tīri un vienmērīgi. Piemērots visai sezonai. Pat lietotie zāles pļāvēji saglabā savas labās īpašības – ērtu un ērtu darbību, manevrēšanas spēju. Tos var izmantot gan resnu stiebru, gan nezāļu pļaušanai.

* Rotējošās pļaujmašīnas. Šādas pļaujmašīnas sastāv no četriem, sešiem vai vairāk rotējošiem diskiem ar piestiprinātām asmeņiem. Kad disks tiek pagriezts, inerces spēks notur asmeni pretī tā darbības virzienam. Kad spēks, kas iedarbojas uz asmens asmeni, ir lielāks par inerces spēku, asmeni pagriež uz stiprinājuma ass pret diska rotācijas virzienu. Izmantojot biezākas asmeņus, šīs pļaujmašīnas var izmantot arī krūmu apgriešanai.

Zāles pļāvēju klasifikācija pēc funkcijām.

* Stumjamās pļaujmašīnas. Ar šīm pļaujmašīnām ir iespējams nopļaut zālienu ļoti taisni un precīzi. Parasti stumjamās pļaujmašīnas izmet zāli no sāniem, labi tiekot galā arī ar garākiem zāles stiebriem. Šādi zāles pļāvēji ir ļoti noderīgi nelielās teritorijās, taču būs liels izaicinājums nopļaut lielus vai nelīdzenos laukumus. Jāpievērš uzmanība arī izmantotā pļāvēja svaram – jo tas ir vieglāks, jo vieglāk to stumt. Lielākās priekšrocības ir tādas, ka stumjamais zāles pļāvējs nerada troksni, nelieto degvielu vai elektrību, un tos ir viegli kopt, taču tos var būt grūti pagrūst, ja zāliens ir slapjš. Mascus ir publicēti Stiga ražotāja stumjamās pļaujmašīnas un ne tikai.

* Elektriskās pļaujmašīnas. Tās ir klusas, viegli lietojamas un ideāli piemērotas nelielu zāles pļaušana. Elektriskās pļaujmašīnas ir nedaudz mazāk manevrējamas, jo to kavē strāvas vads. Vecāka modeļa zāles pļāvējiem sānos ir tvertne nopļautai zālei, bet jaunākajiem modeļiem šī tvertne ir iestrādāta aizmugurē. Tomēr kopumā šādus zāles pļāvējus ir ārkārtīgi ērti izmantot.

* Uzlādējami zāles pļāvēji. Tie ir ērti vadāmi, viegli, klusi, manevrējami un pietiekami jaudīgi pļāvēji. Ir ļoti svarīgi izvēlēties zāles pļāvēju ar augstas kvalitātes akumulatoru, kuru var ātri uzlādēt, nepārtraucot darbu. Starp citu, tirgū atzīti ražotāji norāda, ka šādus zāles pļāvēja akumulatorus var izmantot arī citām ierīcēm, piemēram, zāģim vai lapu pūtējam.

* Zāles pļaujmašīna benzīna. Šī ir viena no populārākajām izvēlēm pircēju vidū, ko nosaka ārkārtīgi ērta pļāvēja izmantošana, liela jauda un ļoti plašs diapazons, kas ļauj jums izvēlēties ideālu variantu savam gadījumam. Benzīna zāles pļāvēji ir manevrējami un ideāli piemēroti zāles pļaušanai lielās platībās.

* Automātiski zāles pļāvēji (roboti). Tā ir vismodernākā un, iespējams, ērtākā izvēle, kas ļauj patstāvīgi (bez cilvēka iejaukšanās) nopļaut zālienu un pareizi izmantot mulčēšanas principu, kas zāli nebojā. Pašgājēju pļaujmašīnas tiek izvēlētas, individuāli novērtējot zāliena laukumu un tajā esošos šķēršļus, ierobežojot aprīkojuma darba lauku. Atkarībā no griešanas diapazona roboti var atšķirties pēc lieluma un svara. Izmantojot šo tehniku, ir iespējams pļaut mitru zāli, izvēlēties citas ietilpības akumulatoru un pat iespēju pļāvēju vadīt pa tālruni. Šādiem pļāvējiem nepieciešama īpaša uzlādes ierīce, pie kuras robots atgriežas, kad vien nepieciešams. Mascus atradīsiet robotizētos zāles pļāvēju no Husqvarna.

Mascus plašais piedāvājums ļaus jums atrast tieši jums nepieciešamo zāles pļaušanas iekārtu. Kopumā Mascus publicētas tuvu pie diviem tūkstošiem pasaulē zināmu zīmolu jaunas un lietas zāles pļaujmašīnās, kā arī mauriņa traktori: Cub Cabet, Stiga, Husqvarna, kā arī John Deere. Zāles pļāvēju cenu diapazons ir ļoti plašs. Cenas sākas no dažiem simtiem eiro un var sasniegt pat vairākus tūkstošus eiro, atkarībā no pļāvēja veida, tehniskajiem parametriem, funkcijām un iespējām. Jo vairāk ērtību un labāka  kvalitāte, jo augstāka cena.  Ienāc Mascus, izvēlēties vēlamo iekārtu un sazināties ar pārdevēju, lai veiktu pirkumu.

Dalieties sociālajos medijos
FacebookTwitterLinkedIn

Komentēt