Lauksaimniecībā izmantojamie miglotāji un to izmantošanas priekšrocības.

0

Dārzkopībā, mežsaimniecībā, lauksaimniecībā vai vienkārši vides (pagalma, parka utt.) uzturēšanā ir nepieciešama profesionalitāte, lai rezultāts būtu patīkams un iepriecinošs. Un profesionalitāti var nodrošināt ne tikai zināšanas par veicamo darbu, bet arī piemērotu instrumentu, aprīkojuma vai mehānismu izmantošana. Viens no tiem ir miglotāji. Neatkarīgi no tā, vai tiek izvēlēti jauni vai lietoti miglotāji, to galvenais uzdevums ir palīdzēt aizsargāt augus, nevainojami un vienmērīgi izsmidzināt šķidros mēslošanas līdzekļus vai citas vielas.

Latvijas tirgū lielākā daļa pārdošanā izliktie miglotāji ir ražoti, izmantojot progresīvas tehnoloģijas, novatoriskus risinājumus un izmantojot ražotāju jau gūto pieredzi, ņemot vērā lietotāju atsauksmes un vēlmes . MASCUS ir pieejami lietoti miglotāji no dažādiem ražotājiem un ar dažādu specifikāciju (tehnisko parametru) un dažādās cenu amplitūdās.

Un, lai atvieglotu izvēli, šajā rakstā ir sniegtas atbildes uz vissvarīgākajiem jautājumiem: kas ir miglotāji un kam tie tiek izmantoti? Kurš miglotājs un tā tehniskie parametri ir vispiemērotākie lauksaimniecības darbiem? Kāda veida miglotājus iecienījuši lauksaimnieki? Un kāda ir to cena?

Lietoti miglotāji: kam tie ir paredzēti un kāpēc tie ir tik populāri?

Miglošana ir paņēmiens, ko izmanto, lai uz augiem izsmidzinātu šķidras vielas (mēslojumu, pesticīdus utt.). Augstas kvalitātes izsmidzināšanas iekārtas palīdz samazināt izmantoto pesticīdu izmaksas. Lai arī miglotāju darbība un lietošana šķiet vienkārša, ir svarīgi zināt, ka pesticīdu izsmidzinātāju kvalitāte jānosaka atbilstoši Eiropas Savienības prasībām, visi Latvijā izmantotie smidzinātāji jāpārbauda kvalificētiem speciālistiem un jāizsniedz īpaši sertifikāti. Arī smidzinātāju pārbaudi stingri reglamentē starptautiskais standarts, un ir jāievēro stingru pārbaudes noteikumu prasības. Tādēļ šīs iekārtas, īpaši lietoti miglotāji, jāiegādājas no uzticama ražotāja vai piegādātāja.

Miglotāju popularitāti, iespējams, nosaka fakts, ka pēdējos gados šī tehnika ir ievērojami uzlabojusies un lauku darbos kļuvusi gandrīz neaizstājama – tā ļauj darbu veikt ātrāk un vienmērīgāk. Tāpat pastāvīgi pieaugošajam pieprasījumam pēc lauksaimniecības produktiem nepieciešama arvien jaudīgāka tehnika – to ražotāji cenšas uzstādīt savos miglotājos, un lauksaimnieki to nekavējoties novērtē. Visbeidzot, lauksaimniekus piesaista arī fakts, ka efektīvi un droši ražotas izsmidzināšanas iekārtas var ietaupīt no vairākiem tūkstošiem līdz desmitiem tūkstošu eiro gadā.

Miglotāju veidi: kā izvēlēties nepieciešamo?

Miglotājiem ir diezgan plaša klasifikācija – tos var iedalīt pēc enerģijas avota (manuālā, motora, traktora, automobiļu, pašgājēja un aviācijas), pēc mērķa (lauka, dārza un universāls), pēc izsmidzināšanas metodes (hidrauliskā, pneimatiskā un aerosola) . Miglotāji, ko piestiprina traktoriem sastāv no: tvertnes, sūkņa, vadības ierīces, filtriem, sijas, sprauslas, aprīkojuma sagatavju iepildīšanai tvertnē, aprīkojums izsmidzinātāja ārpuses un rāmja mazgāšanai. Šie ir visbiežāk izmantotie augu aizsardzības līdzekļu smidzinātāji šobrīd.

Pēc MASCUS datiem vispieprasītākie ir šādi tipi: piekabināmi miglotāji, pašgājēji miglotāji un uzmontējamie miglotāji.

Piekabināmie miglotāji.

Šie ir vieni no populārākajiem miglotājiem. Tie atšķiras no citiem miglotājiem ar lielāku tvertni, kurā ir iepildāms lielāks šķidruma daudzums, vienkārša apkope un darba princips, kā arī pievilcīga cena. Piekabināmie miglotāji  ir aprīkoti ar noteiktām sistēmām – ķīmiskā sajaukšana, ūdens padeve, filtrēšana, ātra uzpildīšana, darba platuma marķēšana, šasijas amortizācija, traktora kāpurķēžu izsekošana, nakts apgaismojums utt. – kas ievērojami atvieglo izsmidzināšanas procesu un darbplūsmu. Tiesa, šādi traktoru miglotāji spēj veikt ļoti augstā līmenī, jo traktors nodrošina labu saķeri, garantē efektīvu darbu pat sarežģītākos apstākļos (piemēram, nogāzēs, nelīdzenās vietās utt.).

Pēc lauksaimnieku domām, kas izmanto piekabināmus miglotājus, šīs tehnikas lielākās priekšrocības ir tās, ka tā ir ātri uzliekama un noņemama, tām ir lielas tvertnes, nepieciešama pavisam neliela apkope, taču tās nav ļoti manevrējamas. Tirgus atzīti ražotāji, piemēram, Hardi, John Deere, Amazone, Enduraplas, Rau un citi. cenšas nodrošināt, lai visiem viņu ražotajiem miglotājiem bez izņēmuma būtu maksimāla izsmidzināšanas precizitāte un vienmērība.

Pašgājēji miglotāji.

Pašgājējiem miglotājiem ir tvertnes ar mazākiem tilpumiem 2000 litriem un lielākas ar 12 000 litriem un vairāk. Šādi lietoti miglotāji izceļas ar izcilu manevrēšanas spēju un svara sadalījumu. Parasti šie miglotāji ir piemēroti lietošanai lielās platībās.

Lauksaimnieki, kuri izmanto pašgājējus miglotāji uzsver, ka visaugstāk tiek novērtēts fakts, ka šie miglotāji ir gatavi tūlītējai lietošanai, tiem ir liela tvertne un labs klīrenss. Tomēr tiem trūkst mazliet daudzpusības un tie ir dārgāki, salīdzinot ar cita veida miglotājiem. Hardi, Challenger, Agrifac, Amazone un citi. – ir tikai daži pašgājēju miglotāju ražotāji, no kuriem izvēlēties konkrētai saimniecībai vispiemērotāko.

Uzmontējamie miglotāji.

Uzmontējamie miglotāji ir ideāli piemēroti mazākiem apgabaliem, taču šobrīd tirgū ir pieejami miglotāji, kuru tvertnes ir gandrīz 4000 litru lielas, līdz ar to izsmidzināt diezgan lielas platības nebūs problēmas. Šādi lietoti miglotāji izceļas ar ekonomiju un manevrēšanas spēju, taču to uzstādīšana un noņemšana prasa zināšanas un nelielu pacietību.

Lauksaimnieki īpaši novērtē uzmontējamo miglotāju īpašības, piemēram, labu manevrēšanas spēju un izmaksas, nav nepieciešama sarežģīta apkope.  Tādi ražotāji kā Hardi, John Deere, Enduraplas, Amazone un citi dara visu iespējamo, lai nodrošināt uzmontējamo miglotāju atbilstību visaugstākajiem standartiem.

MASCUS ir pieejams plašs lietotu miglotāju klāsts. Izvēlieties sev nepieciešamo miglotāju, sazinieties ar pārdevēju un veiciet sava lauka miglošanas darbus bez raizēm un lielas piepūles.

Dalieties sociālajos medijos
FacebookTwitterLinkedIn

Komentēt