Ārvalstīs iegādātās lauksaimniecības tehnikas reģistrācija – vai tā ir nepieciešama?

0

Lai transporta līdzkelis, tai skaitā traktors, legāli brauktu pa koplietošanas ceļiem, tas jāreģistrē. Kā ar lauksaimniecības transportlīdzekļiem? Vai ir nepieciešams reģistrēt lauksaimniecības traktoru? Iepazīstieties ar informāciju, kā tas notiek, pērkot traktoru no ārzemēm.

Lauksaimniecības traktorus – CASE, Kubota, John Deere utt., tāpat kā automašīnu, var nodot ekspluatācijā, ja tas ir reģistrēts – reģistrācija ir obligāta, pat ja tās īpašnieks uzskata, ka ar to netiks braukts pa koplietošanas ceļiem. Reģistrācija nav sarežģīta, taču ir vērts atcerēties, ka katrā atkarībā no tehnikas procedūra var būt atšķirīga. Lai izvairītos no iespējamiem pārpratumiem, šajā rakstā uzmanība tiks pievērsta tikai traktora reģistrācijai no ārvalstīm. Kā tam sagatavoties? Kādi nodokļi man jāmaksā? Kādi dokumenti būs jāiesniedz administrācijā?

Traktortehnikas vai tās piekabes reģistrācija.

Traktortehnikas vai tās piekabes reģistrāciju veic gadījumos, kad persona (fiziska vai juridiska) iegādājas ārvalstīs reģistrētu vai nereģistrētu lietotu traktortehniku vai tās piekabi, vai iepriekš neekspluatētu, jaunu traktortehniku vai tās piekabi. Pirms īpašnieka datu, traktortehnikas vai tās piekabes tehnisko datu reģistrācijas valsts informācijas sistēmā “Traktortehnikas un tās vadītāju informatīvās sistēma”, iestādes amatpersonas nodrošina reģistrācijas dokumentu izvērtēšanu un tehnisko datu salīdzināšanu. Dokumentos norādīto un dabā esošo datu atbilstības gadījumā iestādes amatpersona pieņem lēmumu par  traktortehnikas vai tās piekabes reģistrāciju, reģistrējot īpašnieka datus, traktortehnikas vai tās piekabes tehniskos datus valsts informācijas sistēmā, izsniedzot īpašniekam vai tā pilnvarotai personai traktortehnikas vai tās piekabes reģistrācijas apliecību un valsts reģistrācijas numura zīmi.

Pieprasot pakalpojumu, klientam jānorāda iesnieguma veidlapā prasītā informācija. Aizpildīto iesniegumu klients var iesniegt klātienē. Pirms pakalpojuma sniegšanas klātienē, klientam jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte).
Apmaksas veidi:
1. priekšapmaksa (rēķins) (banka, internetbanka, Latvijas pasts);
2. klātienē, veicot bezskaidras naudas norēķinus ar maksājumu karti (POS) (čeks vai rēķins).
Pakalpojuma veids par transporta nodrošinājumu valsts funkciju veikšanai tiek piemērots par nobrauktajiem kilometriem līdz klienta norādītajai adresei un atpakaļ uz biroju 0.67 EUR/km. Piemēram, ja traktortehnika atrodas 5km attālumā no valsts iestādes biroja, tad papildus būs jāmaksā 0.67EUR/km x 10km = 6.70 EUR.
Pakalpojuma gala cenā iekļauts pakalpojuma veids par norēķinu nodrošinājumu valsts funkciju veikšanai tikai tajos gadījumos, kad klients apmaksā rēķinā vai čekā norādītos pakalpojumus, izmantojot norēķinu karti. Savukārt, saskaņā ar izrakstīto rēķinu, klientam veicot norēķinus bankā, internetbankā vai Latvijas pastā, samaksa par norēķinu nodrošinājumu netiek piemērota.

Ko vēl ir vērts atcerēties?

Jāatceras arī, ka lauksaimniecības traktoram, tāpat kā jebkuram citam likumīgam ceļu transportlīdzeklim, jābūt civiltiesiskās atbildības apdrošināšanai. Šāda polise ir jāiegādājas importētā traktora reģistrācijas dienā.

Mascus ir publicēti traktori ne tikai no ārzemju tirgotājiem, bet arī traktori no Latvijas, kas dod jums vairāk priekšrocību, piemēram, viegli un ērti apskatīt tehniku klātienē, jo nebūs tāli jābrauc, ka arī labāk pārbaudīt lauksaimniecības traktora tehnisko stāvokli.

Mascus tehniku publicē lielākā daļa oficiālo tehnikas pārstāvju, kā arī mazāki tirgotāji un privātpersonas no Latvijas un pasaules.

Dalieties sociālajos medijos
FacebookTwitterLinkedIn

Komentēt