Kas jāņem vērā izvēloties augsnei piemērotāko kultivatoru.

0

Kultivators ir iekārta, kas izjauc augsnes virsējo slāni, lai sagatavotu augsni gludai, irdenai, ar skābekli apgādātai sēklu gultnei un/vai iznīcinātu nezāles.

Lauksaimnieki bieži pieliek lielas pūles, izvēloties pareizo sējmašīnu, taču nepareiza kultivatora izvēle pasliktinās sējmašīnas veiktspēju un radīs nevienmērīgu ražu. Tāpēc piemērota kultivatora izvēle ir īpaši svarīga. Labi kultivētai augsnei ir daudz priekšrocību, sākot ar labākas ražas nodrošināšanu un izturību, ja bijis ilgstoši sauss laiks, līdz pat plūdu mazināšanai uz lauka, ja bijuši lieli nokrišņi.

Kultivatori – zemes irdināšanai.

Kultivatoru var izmantot precīzai un efektīvai augsnes irdināšanai, īpaši, ja to izmanto dobes (nelielos laukos) vai puķu dobes sagatavošanai. Viena no lielākajām kultivatoru priekšrocībām ir tā, ka, strādājot ar tiem, nav jāpieliek liela fiziska piepūle.

Kultivatori – nezāļu likvidēšanai.

Pareizi izvēlēti kultivatori ideāli likvidē nezāles, nekaitējot stādījumiem. Viens no tam piemērotākajiem ir kompaktie rokas kultivatori. Jaudīgāki kultivatori ir ideāli piemēroti, lai izveidotu spraugas starp vagām, kas var arī samazināt zāles iesēšanos citā vietā.

Kultivatori dažādiem zemes darbiem (un ne tikai).

Ar kultivatoru var pļaut vecu zāli, rakt sniegu, vagot, rakt kartupeļus, aizvērt vagas (art) utt. Veicamā darba iespējas ir atkarīgas no izmantotajiem piederumiem. Piederumu izvēle ir ļoti plaša, tāpēc atliek vien tos iegādāties pie uzticama pārdevēja.

Vai ir vērts pirkt lietotu kultivatoru?

Kā norāda labi zināmi ražotāji, lai gan visiem kultivatoriem ir viens un tas pats mērķis – irdināt augsni, mūsdienu kultivatori  lietošanā ļoti atšķiras no vecajām iekārtām, kas ražotas pirms daudziem gadu desmitiem, tāpēc šos ražojumus nevajadzētu salīdzināt ar mūsdienās pieejamajiem, jo pat lietoti kultivatori strādās bez problēmām. Būtiski, ka vienkāršā konstrukcija ļauj ne tikai viegli izprast darbības mehānismu un kontrolēt iekārtu, bet, ja rodas problēmas, tās bieži vien ir iespējams atrisināt pašiem.

Lietotie kultivatori sniedz tās pašas iespējas, kā jauni. Kultivēšanas laikā augsne tiek kvalitatīvi irdināta, sajaukta, izlīdzināta un sasmalcināta. Pēc darba veikšanas pat ļoti nelīdzena augsne ar daudz lieliem klučiem ir ideāli sagatavota turpmākajam darbam.

Strādājot ar kultivatoru, tiek saglabāts augsnes slāņa dabiskais sastāvs, tāpēc augi var lieliski augt. Kultivatori nesabojā augsnes sastāvu, neizņem no tās derīgās vielas. Irdināšanas darbu dēļ augsnē esošās minerālvielas mineralizējas daudz lēnāk, kas īpaši noder dīgstošiem augiem.

Apstrādāta zeme palielina iespēju, ka erozija negatīvi neietekmēs augsni un saglabās tās kvalitāti ilgāk.

Pazīstamu ražotāju kultivatori ir ļoti efektīvi un ar tiem var sasniegt ļoti augstu produktivitāti. Mascus ir lieliska vieta, kur iegādāties lietotu aprīkojumu. Mascus ir plašs lietotu kultivatoru klāsts no Lilla Harrie, Vaderstad, Kongskilde un citiem ražotājiem, kas jau guvuši savu popularitāti lauksaimnieku vidū. Atcerieties, ka jums jāsazinās ar pārdevēju, lai iegūtu informāciju par tehniku, jo Mascus nav šīs tehnikas turētājs vai pārdevējs.

Dalieties sociālajos medijos
FacebookTwitterLinkedIn

Komentēt